Dear diary...

&

Zumba

Een beroemde schrijver zei ooit: ´Ik kan alleen maar schrijven als er in mijn realiteit niets gebeurd. Als ik op een dag naar de tandarts moet dan is er bij wijze van spreken al te veel gebeurd en kan ik die dag niet schrijven.´

Dat gevoel herken ik wel. Ik zeg altijd dat ik dat ik geen verhalen bedenk, ze schieten me te binnen. Alsof er een luikje in mijn hoofd zit dat ik kan openen wanneer ik wil en zodra ik dat doe valt er pardoes een verhaal mijn brein binnen. Maar dat luikje opent zich pas als er om me heen stilte is. Creativiteit en inspiratie komen pas naar boven als mijn hoofd leeg is. Alleen heb ik niet de luxe om mijn dagen alleen maar schrijvend door te brengen, opgesloten in een mooie werkkamer waar alleen ik en de droomwereld bestaan en magische verhalen ontstaan. Ik moet gewoon werken en probeer de schrijftijd daar omheen in te plannen. Dan ga ik zitten en zet een muziekje op die even alle gedachten verdrijft zodat ik me kan concentreren (een paar van mijn favorieten: Ludovici Einaudi, Jaden Smith, King Lure en Beyoncé).

Maar er zijn situaties dat het niet lukt om die stilte te vinden. Het grootste obstakel is ruzie. Als ik ruzie heb met iemand is er geen ruimte voor iets anders ook al heb ik zeeën van tijd. Elk woord van een discussie bezet dan mijn gedachten en de enige oplossing is eigenlijk alleen maar een glas wijn om te kalmeren. Een ander obstakel is een feestje. Als ik weet dat ik over een paar uur naar een leuk feestje ga ben ik zo blij als een kind en vol spanning. Dan is schrijven geen beginnen aan. En de laatste is vermoeidheid. Als er teveel gebeurd is op een dag en ik doodmoe thuis kom dan kan ik nog zo graag willen maar meestal kom ik niet verder dan netflixen.

Toch is er geen opwindender gevoel dan een idee dat me opeens te binnen schiet. Het brein is een mysterieus verschijnsel. Vaak komt de inspiratie onverwacht en helemaal niet als ik er klaar voor ben. Ik doe de meeste inspiratie op tijdens mijn lessen zumba dansen. Als mijn lichaam hard aan het werk is en mijn gedachten even uitstaan dan komen de beste ideeën boven en moet ik na de les zo snel mogelijk naar huis om mijn ideeën op te schrijven. Dus als je op zoek bent naar inspiratie is mijn advies: ga iets anders doen, concentreer je op lichamelijk werk en dan gebeurt het vanzelf.

Veel liefs, Adinde

My diary