Dear diary...

&

Vrouwenrechten in de klas

Met mijn leerlingen waren we eindelijk bij het moment aangekomen in de geschiedenis dat vrouwen in Europa ook het kiesrecht kregen. We lazen een stukje in het lesboek over de angst van de mannen mid 1800 wat er met hen zou gebeuren als vrouwen ook aan het democratisch proces mee zouden doen. Ze dachten dat het einde van de wereld zou beginnen bij vrouwen die ook zouden mogen stemmen. Want voor je het weet zouden mannen moeten zorgen voor de kinderen en de was moeten doen. Vrouwen zouden alleen nog maar buitenshuis met hun vriendinnen over politiek praten. Eén van mijn leerlingen (een jongen) kon zijn oren niet geloven. ´Dat is wel een beetje overdreven van ze hoor, waar maakten ze zich zo druk over?´ vroeg hij en ik knikte trots. Ik was heel blij dat hij dat zo zag.

In een andere klas hadden we een discussie na het lezen van hetzelfde stukje. Eén van de leerlingen had gewaagd te zeggen dat de angst van de mannen ook wel een beetje gegrond was. ´Mannen zijn nou eenmaal sterker en moeten voor het werk buitenshuis zorgen, de vrouwen kunnen dan beter thuisblijven,´ zei hij. Hij werdt gelijk weggehoond door de rest van de klas en ik moest moeite doen om niet tevreden te glimlachen.

Over het algemeen is Bolivia een traditioneel land waar nog veel in stereotypes wordt gedacht en de cultuur nog zit nog vol machismo. Toch merk ik daar maar weinig van bij de kinderen die ik les geef. Een paar jaar geleden heb ik in meerdere klassen een les gegeven over hoe het was om als kind van een lesbisch stel op te groeien. Ze hadden alle vrijheid om aan me te vragen wat ze wilden en we namen een hele lijst van stellingen met vooroordelen over homo’s door. En het was zonder uitzondering elke keer een gezellige les met leuke gesprekken. En dat terwijl het me door mijn baas eigenlijk was afgeraden deze les te geven. Hij was bang voor wat ouders zouden zeggen en dat leerlingen mij naar zouden behandelen. Maar uiteindelijk bleek daar niets van waar.

Na de discussie over vrouwenrechten keken we een stukje van de film ‘Sufragettes’ (echt een aanrader trouwens) die vertelt over de vrouwen die in Engeland protesteerden en vochten voor het kiesrecht. Daardoor belandden ze in de gevangenis, raakten hun baan kwijt of zelfs hun gezin. Ik vind het elke keer weer emotioneel om de film te zien omdat het zo makkelijk is om te vergeten wie er heel hard hebben gestreden zodat wij het leven kunnen leven dat we nu hebben!

Veel liefs, Adinde

My diary