Dear diary...

&

Nieuws volgen

Vroeger, tijdens revoluties en conflicten, wat deed men tijdens het schuilhouden? Verborgen in hun huizen?Hoe zouden ze het meemaken, toen er nog geen internet was? Wat zouden ze de hele dag hebben gedaan  terwijl ze zich schuil hielden om de verveling tegen te gaan? 

Nu ik thuis opgesloten zit en wacht wat de geschiedenis voor ons zal beslissen, wat er daar buiten de muren van onze tuin gebeurt in de echte wereld, is mijn grootste afleiding het volgen van het nieuws. Elk artikel op nieuwswebsites lees ik, elke Facebookpost en elke video die in de Whatsapp groepen worden gestuurd; ik zuig alle informatie op als een gedisciplineerde poging om alles te volgen, om iets van logica te maken uit alles wat er daar in de wereld gebeurt. 

Maar het blijkt vermoeiender dan gedacht. Terwijl ik een dagelijkse routine opbouw om te ontsnappen aan de uitzichtloosheid, is het nieuws een destabiliserende factor. Zolang ik niet denk aan de buitenwereld en de stappen van mijn routine nauwkeurig volg verdwijnt de dreiging van de vragen die ik mezelf niet willen stellen; Hoe lang zal dit nog duren? Waar we wachten we precies ook alweer op? Wat als dit ons leven is, wat is het nut ervan dan?

Maar het nieuws verstoort dat. Het brengt emoties met zich mee die per uur van de dag verschillen. De hoop die ik in sommige artikelen lees, de mening van anderen dat het allemaal snel voorbij zal zijn. Hoop doet leven zegt men en dat is waar. Maar de video´s van geweld, de berichten over doden en de bedreigingen van beide kanten, het vuurwerk dat we ver weg horen (is het wel vuurwerk?) laat me afdrijven naar wanhoop. Wat nou als dit pas het begin is? Als het alleen nog maar erger wordt en het nooit meer ophoudt? Wat nou als we ons hebben ingegraven en er geen weg meer terug is, wat dan? 

Misschien hadden ze het in 1917 wel makkelijker zonder nieuws websites, zonder Facebook in 1789, of zonder onduidelijke video´s in whatsapp groepen in 1945. Het is rustiger om niet te weten, om te leven zonder te weten wat daarbuiten gebeurt. Maar toch ga ik nu even snel op mijn telefoon al het nieuws checken, op zoek naar de hoop dat alles goed gaat komen. 

Veel liefs, Adinde

My diary