Dear diary...

&

Mijn baby in het buitenland

Ik ga het gewoon zeggen. Want iedereen mag een mening hebben, en dit is de mijne! Hier, waar ik woon, mag iedereen zelf de keuze maken hoe ze willen bevallen. Je betaalt er immers zelf voor dus het staat je vrij te kiezen. Er is geen verzekeringssysteem en het publieke ziekenhuis vermijdt iedereen zoveel mogelijk. Dus keizersnede of gewone bevalling, dat mocht ik beslissen. Ik koos voor het eerste. En ik kan het iedereen aanraden! De operatie en het herstel erna zijn allemaal pijnloos verlopen. Ik heb alleen nog een klein streepje op mijn buik als aandenken. 

Misschien vindt men het in Nederland gek want er was niets mis met me en het was geen noodgeval. Ik zou dus gewoon een normale bevalling hebben kunnen doen. Maar in Bolivia mag je het zelf bepalen en 70% kiest voor een keizersnede. Ik dus ook. 

Bevallen in het buitenland heeft zoveel nadelen; ver weg van familie en vrienden, iets medisch in een andere taal snappen is een hele uitdaging en de cultuur omtrent zwangerschap en baby´s verschilt heel erg per land. Maar wat mij betreft was dit een groot voordeel. Ik had in Nederland nooit zelf kunnen beslissen hoe ik mijn kind ter wereld wilde brengen. Wat een vrijheid eigenlijk!  

Veel liefs, Adinde

My diary