Dear diary...

&

Inspiratie?! Middelmatigheid

Al eerder schreef ik dat er niets mis is met alledaags zijn want het leven van de alledaagse mens is juist heel divers, afwisselend en intens. Maar soms lijkt het alsof helemaal niemand een middelmatig of zelfs onsuccesvol leven leidt. In een digitale samenleving waar we vooral onze successen online delen en perfecte foto´s van onszelf posten laten we elkaar alleen maar de hoogtepunten zien.

 

Laatst las ik een artikel over middelmatigheid dat me ontzettend inspireerde. Volgens het artikel leidt het constant etaleren van successen tot de aanname dat mislukkingen niet deel zijn van dat succes. Niemand vertelt over de afwijzingen van sollicitaties, de blunders op werk of slechte studiecijfers. Laat staan dat we foto´s posten van een ´break up´ of een ´bad hair day´. Daardoor voelt het alsof we compleet falen als dat dus wel gebeurt en denken we ook nog dat we de enigen zijn die zich zo voelen. Het grappige aan social media is wel dat er altijd tegenbewegingen zijn. Zo schijnen er hashtags te zijn als#acneisnormal met foto´s van make-up loze gezichten met puistjes en zijn er succesvolle mensen die wel vertellen over de vele afwijzingen die ze eerst hebben doorgemaakt. Maardat soort foto´s van sterren die een klein beetje acne hebben of grote namen die nu pas over hun afwijzingen van een ver verleden praten, draagt nog steeds uit dat alleen een succesvol leven een gelukkig leven is.

 

Dan kan ik natuurlijk nu schrijven over wat precies de definitie van succes is. Maar interessanter is misschien te beweren dat succesvol zijn niets te maken heeft met gelukkig zijn. Een middelmatig en onsuccesvol leven kan nog steeds een volmaakt gelukkig leven zijn. Volgens experts hebben wij onrealistische verwachtingen in het leven. De beroemde uitspraak bijvoorbeeld ´van mijn hobby mijn werk maken´ klinkt iedereen als muziek in de oren. Maar waarom moeten we allemaal geld verdienen aan onze passie? Moet je daar wel je baan voor opzeggen? We kunnen niet allemaal onze dagen slijten als kunstschilder of sieradenmaker. Wat is er mis met een baan die ervoor zorgt dat je genoeg vrije tijd hebt om je hobby uit te oefenen?

 

Volgens het artikel bleek uit onderzoek dat mensen die een baan hebben dat beneden hun niveau van kunnen is vaak gelukkiger zijn omdat ze minder stress ervaren en het hun tijd geeft om bijvoorbeeld een leuk sociaal leven te hebben. Een andere veel gebruikt gezegde is ´je kan alles worden wat je maar wilt.´ Ook die is natuurlijk een beetje misleidend want we kunnen niet allemaal bij het circus of de nieuwe J.K. Rowling worden. Maar is dat een reden om je leven als mislukt te zien? Er is nog zoveel meer in het leven dan alleen maar de perfecte baan te hebben. En zoals Kurt Vonnegut zegt: Ga alsjeblieft iets van kunst maken. Niet omdat je er geld aan moet verdienen maar omdat het is goed voor de ziel!

Veel liefs, Adinde

My diary