Dear diary...

&

Inspiratie?! Energie

Deze inspiratie?! blog gaat over de hindoe monniek Dandapani. Die moet je echt even opzoeken op Youtube of Facebook. Hij ziet er uit zoals je denkt dat traditionele monniken eruit moeten zien met twee witte strepen en een rode stip op zijn voorhoofd. Maar hij is jong en praat duidelijke taal over dingen waar vaak heel abstract en zweverig over gedacht wordt. Een favoriet van mij bijvoorbeeld is een video over energie. Volgens Dandapani gaan we niet goed om met onze dagelijjkse hoeveelheid energie. Want daar heb je maar een beperkte hoeveelheid van per dag net zoals dat er maar een bepaald aantal uren in een dag zijn of de hoeveelheid geld die je hebt. Denk dus goed na waar je je energie aan uitgeeft en vraag jezelf af of je het wel aan de goede dingen besteedt want dat zou je tock ook doen als het om je vrije tijd gaat of je bankrekening?! Stel dus vooral prioriteiten en vraag je af wat je doel in het leven is en dan weet je vanzelf waar je je energie aan uit moet geven. Goed advies toch?

Het feit dat we vooral onze energie spenderen aan dingen buiten ons zelf en maar weinig tijd vrij maken om tijd met ons zelf door te brengen en naar binnen te keren vond ik interessant. Het kost mij moeite om alle dagen tien minuten te mediteren want er zijn zoveel zaken buiten mezelf die afleiden. Tien minuten per dag mediteren heeft trouwens weinig nut volgens deze monnik. ´Want je eet toch ook niet één wortel per dag, de rest van de dag hamburgers en zegt dan dat je gezond bezig bent.´ Hij gelooft meer in een levensstijl waarbij je je de hele dag concentreert en bewust bezig bent met de dingen die je doet. En volgens hem is het toverwoord ´simplify´. Reduceer de activiteiten die je per dag doet zoveel als je kan, ga niet met de hele wereld om en heb geen 1000 facebookvrienden, zoek minder afleiding en breng meer tijd door met jezelf. Maar ´tijd met jezelf doorbrengen´ dat vond ik wel raar klinken want waar ik ook heen ga, mezelf heb ik toch altijd bij me? Zo moeilijk kan het niet zijn. Zie het meer als een vriendschap zegt Dandapani. Daar maak je ook tijd voor vrij en die stel je vragen over hun leven en probeer je te leren kennen. Dat doen we te weinig met ons zelf.

Het klinkt allemaal zo simpel en er zijn veel zelfhulpmonniken met filmpjes en wijze uitspraken op social media dus keuze genoeg! Maar nu ik dit schrijf herinner ik me opeens dat ik jaren geleden alleen in Zambia was. Het was het pré-Whatsapp tijdperk en ik sprak mijn familie en vrienden weinig. Ik had niemand om mijn ervaringen mee te delen want ik was de enige buitenlander in de wijde omtrek. Ik was heel alleen maar tegelijkertijd realiseerde ik me ook dat ik niet eenzaam was want uiteindelijk is er geen beter gezelschap dan mezelf. Ik denk dus dat ik in de toekomst maar weer eens wat meer tijd met mezelf ga doorbrengen!

 

Veel liefs, Adinde

My diary