Twee geslachten in de wereld? Dat is een sprookje!

Ik heb mijn tweede artikel voor ‘La estrella del oriente’ geschreven. Er was plek voor maar een kort artikel en het onderwerp verdient eigenlijk veel meer woorden dan dat ik er nu aan kon geven. Maar toch ben ik blij dat ik het mocht schrijven! Op de foto zie je het origineel in het spaans zoals het in de krant verscheen.

 

Er zijn veel dingen in het leven die moeilijk zijn om te begrijpen. Maar er sommige dingen zijn simpel en recht voor zijn raap; allemaal willen we ons geliefd voelen, allemaal willen we graag mensen om ons heen die van ons houden en er zijn feitelijk maar twee type mensen in de wereld, namelijk de man en de vrouw. Toch? Nee, daar klopt dus niets van.

Volgens de VN (Verenigde Naties) wordt tussen 0.05% en 1.7% van de wereldbevolking geboren als interseksueel; mensen die zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen hebben. Dit percentage is net zo hoog als het aantal mensen in de wereld met rood haar, veel dus. Maar als interseksualiteit net zo normaal is als rood haar hebben waarom denken we dan nog steeds over twee biologische geslachten alsof dat een vaststaand feit is. Waarom voegen we er geen derde of meer bij (interseksualiteit komt op zijn minst in veertig verschillende vormen voor)? En waarom weten we hier zo weinig over?

Ten eerste omdat interseksualiteit vaak geheim wordt gehouden. Vaak weet de persoon het zelf niet eens. Vroeger, als een baby geboren werd als interseksueel werd de ouders gelijk de keuze voorgelegd: wordt het een meisje of een jongen? Daarna werd de baby geopereerd en groeide de betreffende persoon op als man of vrouw. Maar vaak hebben zij op latere leeftijd problemen met hun gender of twijfelen aan hun eigen lichaam en geslacht. Want alleen met een operatie bereik je nog niet dat een persoon zich ook zo voelt als hem of haar wordt verteld. Dat bewijst natuurlijk op zichzelf al dat geslacht of gender geen simpele zaak is en veel gecompliceerder dan we vaak willen.

We hebben elkaar een sprookje verteld. Een sprookje die een simplificatie is van de werkelijkheid. De wereldbevolking op dit moment is 7.7 miljard. Dat betekent dat er 38.500.000 personen op de wereld geboren zijn als interseksueel. Zij verdienen het respect en de erkenning dat geslacht en gender veel ingewikkelder is dan we aanvankelijk dachten. Het is tijd om te stoppen elkaar dit sprookje te vertellen!