De kikker in de pan

Mijn debuut als schrijver/journalist/columnist in Bolivia is een feit! Met mijn achtergrond als politicologe en duidelijke passie voor schrijven ben ik gevraagd om mee te werken aan artikelen voor een Boliviaanse krant, ‘La Estrella del oriente’ over internationale thema’s die me interesseren. Dat hoef je me natuurlijk geen twee keer te vragen en dus zijn twee artikelen al gepubliceerd. Hier kun je de eerste lezen, de Nederlandse vertaling natuurlijk.

Iedereen kent het verhaal van de kikker die uit een pan kokend water springt maar blijft zitten als je hem in koud water zet en langzaam laat koken. Daar denk ik aan als ik de ontwikkeling in de digitalisering van de samenleving onderzoek. Aan de ene kant zijn we allemaal blij  om met elkaar te communiceren met Whatsapp en wat zijn we blij met de mogelijkheid van een Tikkie! Maar aan de andere kant moeten we nadenken over de toekomst en de gevaren van technologie.  Want er zijn al veel technologische ontwikkelingen die ons dwingen na te denken over de gevolgen voor de maatschappij. Vaak geeft men de voorkeur aan het gemak van de nieuwe technologie in plaats van kritisch te zijn over de ontwikkelingen. Hier twee voorbeelden van de mogelijke gevaren in de toekomst.

Als je ´China en technologie´ googelt, zijn er veel artikelen te vinden over de ontwikkelingen die de Chinese regering al gebruikt. Veel appartement complexen hebben bewakingscamera´s in plaats van bewakers. De camera´s zijn gekoppeld aan de database van geregistreerde bewoners. Op die manier kan de camera zien als iemand binnenkomt of diegene daar woont of niet. Dit is natuurlijk ontzettend handig om dieven te detecteren in geval van een mogelijke inbraak. Het bedrijf die de camera´s installeert verkoopt vervolgens vaak die data aan de Chinese regering.

Sinds kort gebruikt de Chinese politie zonnebrillen waarin camera´s zijn geïnstalleerd. Op die manier kunnen ze de burgers om zich heen binnen drie seconden herkennen. Volgens de Chinese regering is dat heel handig want het helpt enorm bij het opsporen van criminelen. De vraag is alleen wat de definitie van een crimineel is. Zou dat ook een politieke dissident kunnen zijn?

Klinkt het raar en futuristisch dat er al camera´s bestaan die gebruik maken van gezichtsherkenning? Facebook doet bijna hetzelfde. Aan de hand van logaritmes stelt Facebook bij het taggen van een foto al iemand voor.

Na het recente schandaal over Facebook – waarbij bleek dat Facebook data van gebruikers verkoopt aan commerciële bedrijven –  blijkt dat bijna niemand die Facebook gebruikt zijn gedrag ten opzichte van privacy heeft veranderd. De meeste mensen gebruiken Facebook nog steeds op dezelfde manier als daarvoor terwijl hun recht op privacy wel geschonden is. Welk bedrijf in een andere sector zou zo´n schandaal overleven? De meeste bedrijven zouden hun klanten verliezen aan een concurrent. En dat is precies het probleem met Facebook. Het heeft geen concurrentie en daarmee een monopolie positie. Als Facebook vandaag onze data aan een commercieel bedrijf verkoopt, wat zal het morgen doen? Vergeet niet dat het bedrijf ook de eigenaar is van Whatsapp en die bezit onze persoonlijke gesprekken, foto´s en video´s.

De realiteit is dat niemand echt weet wat de toekomst van onze wereld en welke technologische ontwikkelingen nog zullen komen. Het is onmogelijk om de toekomst te voorzien en dat is het altijd geweest. De mensen die de eerste wereldoorlog moesten meemaken konden zich niet voorstellen dat er nog een tweede zou komen en zij die voor de industriële revolutie leefden konden zich niet voorstellen wat er op het punt stond te gebeuren. Dat verklaart ook het effect van die kikker in de pan; je kunt niet protesteren tegen een toekomst die ongewis is. Immers, de kikker weet helemaal niet hoe heet het water zal uiteindelijk zal zijn.